41. Међународна физичка олимпијада – Хрватска - Svet fizike
Svet fizike

41. Међународна физичка олимпијада – Хрватска

by on Dec.04, 2010, under događaji

У току је Фестивал Науке у Београду. Подсетимо се великог успеха наших представника на 41.-ој Међународној физичкој олимпијади одржаној ове године у Хрватској.
Прочитајте шта о учешћу наших представника каже Александра Димић која је освојила сребрну медаљу :

”41. Међународна физичка олимпијада – Хрватска
Од 17. до 25. Јула 2010. године одржана је 41. Међународна физичка олимпијада у нашем суседству у главном граду Хрватске – Загребу.
На олимпијади су учествовале 82 земље односно 376 такмичара. Наша екипа је и ове године била на висини задатка и кући су се сви вратили са медаљама. Ученица четвртог разреда Математичке гимназије Александра Димић освојила је сребрну медаљу, док су њени школски другови, такође матуранти, Александар Васиљковић, Јездимир Милошевић и Душан Перовић освојили 3 бронзане медаље. Угљеша Стојановић, ученик четвртог разреда Рачунарске гимназије освојио је бронзану медаљу. Иза успеха ових младих људи стоји њихов напоран рад, велико такмичарско искуство, као и рад њихових професора- Наташе Чалуковић, Бранислава Цветковића, Јовице Милисављевића, људи из Друштва физичара Србије, Института за физику и Физичког факултета. Вође пута проф. др Мићо Митровић и др Драган Маркушев су сјајно бранили итересе наше екипе.
Домаћини су били јако љубазни и потрудили су се да боравак у Хрватској свима остане у сећању као једно прелепо летовање.
Такмичарски задаци су били јако занимљиви и креативни, али и веома напорни. Била је то комбинација задатака из механике, елктростатике, магнетизма, нуклеарне физике… Међутим, када је прошао такмичарски део почео је прави провод. Време је пролазило у дружењу са другим екипама и водичима- домаћинима, екскурзијама, турниру у фудбалу.
Посетили смо дворац Тракошћан, Крапину, Плитвичка језера, Задар, родну кућу Николе Тесле у Смиљану, уживали у обиласку Загреба и вожњи успињачом. Излет који је обележио наш боравак на олимпијади био је одлазак у Цриквеницу, туристичко место на јадранској обали где смо имали прилику да се релаксирамо и добро испливамо.
Подједнако по знању физике и умећа у спорту постали смо познати и омиљени међу такмичарима и домаћинима. На фудбалском турниру у коме је учествовало 50 екипа заузели смо 2. место. Пораз у финалу од екипе Ирана можемо приписати неиспаваности играча и непогодним временским условима, али и јако доброј игри противника.
Наша екипа највише се дружила са екипом Црне Горе, Литваније, Шпаније, Словеније и љубазним водичима ( и водичицама) из Хрватске.
Упознали смо дивне људе, сјајно се забавили, научили нешто ново и пуни утисака вратили кући. Надамо се да ће се оваква атмосфера пренети и на будуће генерације.
Срећно следеће године на Тајланду!”
Александра Димић

Извор : сајт ДФС


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas