CERN: Sudar snopova čestica rekordne snage - Svet fizike
Svet fizike

CERN: Sudar snopova čestica rekordne snage

by on Apr.22, 2011, under događaji

Napredak u otkrivanju misterija svemira:

ŽENEVA – Naučnici evropskog istraživačkog centra CERN saopštili su danas da su izvršili sudar snopova čestica rekordne snage, što je presudno za napredak njihovog programa za otkrivanje misterija univerzuma.

Nova faza eksperimenta obavljena je rano jutros, kada su u Veliki sudarač čestica Hadron (Hadronski kolajder – LHC) ubačeni za šest procenata gušći zraci nego prilikom postavljanja prethodnog rekorda u američkoj laboratoriji Fermilab prošle godine.
Svaki sudar u Hadronovom tunelu dužine 27 kilometara na švajcarsko-francuskoj granici stvara simulaciju Velikog praska, odnosno trenutka u kojem je pre 13,7 milijardi godina nastao svemir. Sudarom gušćih snopova čestica nastaje više materijala koji naučnici mogu da analiziraju.
“Intenzitet zraka je ključ za uspeh LHC-a, pa je ovo veoma važan korak. Veći intenzitet znači više podataka, a više podataka znači veći potencijal za otkrića. Vlada opipljivo osećanje da smo na pragu novog otkrića”, izjavio je Serđo Bertoluči, direktor istraživanja u CERN-u.


Portparol CERN-a izjavio je da je u poslednjih sedam dana sakupljeno više podataka nego u prethodnih devet meseci i da su dobijene informacije pohranjene na nekoliko hiljada kompjuterskih diskova.
LHC je najveća eksperimentalna mašina u istoriji, a njegova gradnja koštala je 10 milijardi dolara. Izvođenje eksperimenata u ovom postrojenju počelo je krajem marta 2010. godine.

izvor : Blic


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas