Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku za 2010. godinu - Svet fizike
Svet fizike

Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku za 2010. godinu

by on Oct.05, 2010, under nauka na internetu, radovi učenika

Profesori Andre Geim i Konstantin Novoselov sa Univerziteta  Manchester u Velikoj Britaniji su ovogodišnji dobitnici  Nobelove nagrade za fiziku za njihov revolucionarni rad na grafenu.
“Grafen je oblik ugljenika i najbolji je  do sada poznati toplotni provodnik”, navodi u svom saoipštenju Švedska akademija nauke.
Mnogi fizičari u svetu očekuju da će grafen, (monosloj grafita), dvodimenzionalna mreža ugljenikovih atoma u strukturi pčelinjih saća, doneti revoluciju u elektronici.
Grafe je jedan oblik ugljenika debljine jednog atoma. Pošto je tako tanak praktički je proziran. Dobar je provodnik električne struje i toplote, zbog čega ima potencijalno veliku primenu u tzv. ” inovativnoj elektronici”

” Kako je praktično transparentan i dobar provodnik, grafen je kompatibilan za proizvodnju transparentnih zaslona na dodir, svetlećih panoa a verovatno i solarnih ćelija”, navodi se u saopštenju.

Andrej Geim (51) i Konstantin Novoselov (36) rođeni su i školovani u Rusiji, ali su uspšešnu naučnu karijeru izgradili na Zapadu.Geim ima holandsko državljanstvo a Novoselov rusko i britansko. Sada obojica rade na Univerzitetu Manchester, gde su i počeli svoj pionirski rad na grafenu.
– Ja sam dobro, mirno sam spavao. Naime, nisam očekivao da ću već ove godine dobiti Nobelovu nagradu – izjavio je za BBC Andrej Geim, istaknuvši da je nemoguće opisati sve moguće primene njegova izuma.
– Nadam se da će grafen i drugi dvodimenzionalni kristali promeniti svakodnevni život kao što je to svojevremeno učinila plastika – istaknuo je Geim. S njim se povezuje i jedna zanimljivost – naime, 2000. godine dobio je Ig Nobela, zabavnu inačicu prestižne nagrade, za eksperimente u kojima je koristio magnetska polja za levitaciju žaba. Geim i Novoselov  će podeliti novčanu nagradu od oko milion dolara.

izvori : http://www.nacional.hr/, http://www.jutarnji.hr/, http://dnevnik.hr/


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas