Kako sam prognozirati vreme? - Svet fizike
Svet fizike

Kako sam prognozirati vreme?

by on May.29, 2009, under radovi učenika

U ponedeljak, 25.03. , mi je učenik Stefan Zdravković ( 6. razred ) doneo domaći rad-barometar napravljen da daje prognozu vremena. Naravno, prijatno me je iznenadio i ovo je prilika da ga pohvalim i iznesem postupak izrade i princip rada ovog barometra.

Šta je potrebno da bi se napravio barometar koji nije previše precizan, ali nam omogućava da predvidimo kada će biti lepo a kada loše vreme?

Evo šta je Stefan uradio :

Pribor :

Prazna metalna konzerva od pepsi kole, balon, gumena traka kojom naše mame zatvaraju tegle sa turšijom, lepak,  jedna slamčica i malo parče hamera.

Kako napraviti barometar ?

Balon se preseče na pola a zatim obavije na otvor konzerve ( gornji deo se odstrani da bi konzerva imala otvor ). Gumenom trakom se balon pričvrsti za konzervu, a zatim se približno na sredini zalepi slamčica.
Na parčetu hamera se na gornjem delu nacrta Sunce a na donjem oblaci sa kišnim kapima, pa se pričvrsti za konzervu ( lepkom ) paralelno slamčici tako da je slamčica vidljiva ispred crteža.

E, kako sada ovaj barometar radi ?

Pa lepo, kada je spoljašnji pritisak veći od pritiska u unutrašnjosti konzerve on pritiska balon koji se udubi a slamčica ode na gore prema Suncu – znači,  biće lepo vreme!

Kada je spoljašnji pritisak manji od pritiska u konzervi opna od balona se podigne na gore a slamčica ide na dole prema oblacima – znači, biće loše vreme ( možemo se nadati kiši ) !

Ja sam mobilnim telefonom snimio ovaj rad i evo kako izgleda  Stefanov  barometar ( poznat je kao metalni barometar-aneroid ) koji je sada izložen u našoj školi.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas