Otvorena izložba " Milutin Milanković kao građevinar" - Svet fizike
Svet fizike

Otvorena izložba ” Milutin Milanković kao građevinar”

by on Nov.30, 2010, under događaji

29. novembar 2010.

U holu opštine Novi Beograd danas je otvorena izložba posvećena našem velikom naučniku Milutinu Milankoviću, tačnije jednom delu njegovog bogatog naučnog opusa, pod nazivom „Milutin Milanković kao građevinar”.

Izložbu je otvorio Miloš Petrović, zamenik predsednika opštine Novi Beograd.

Organizatori izložbe su udruženje „Milutin Milanković” i opština Novi Beograd, u saradnji sa drugim naučnim institucijama.

Cilj ove izložbe je da upozna javnost sa manje poznatim Milankovićevim dostignućima, pored dostignuća na polju fizike, astronomije, klimatskih promena.

Milutin Milanković je bio prvi srpski doktor građevinskih nauka. Ostao je zapamćen kao izuzetan statičar, nadzorni organ, izvođač radova, ali i uspešan pronalazač i autor velikog broja naučnih i stručnih radova i rasprava iz oblasti građevinarstva.

Na izložbi su predstavljeni objekti čija izgradnja nosi Milankovićev pečat. On je, između ostalog, projektovao Savski kolektor, izgradio čitav niz armiranih železničkih mostova na pruzi Niš–Knjaževac. Projektovao je zgradu Kovnice novca u Topčideru i niz objekata za potrebe Ratnog vazduhoplovstva. Za potrebe izložbe korišćeni su mnogobrojni arhivi, među kojima Arhiv SANU, Matice srpske, NBS.

Udruženje „Milutin Milanković” osnovano je sa ciljem da se sačuva uspomena na rad velikog naučnika i da se šira javnost upozna sa svim aspektima njegovog rada. Osim očuvanja tradicije, cilj udruženja je da se njegovim aktivnostima da novi impuls srpskoj nauci.

Izložba o građevinskim poduhvatima čuvenog srpskog naučnika biće otvorena do 6. decembra.

izvor : Sajt opstine Novi Beograd


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas