Planetarni randevu - Svet fizike
Svet fizike

Planetarni randevu

by on Sep.18, 2010, under nauka na internetu

U ponedeljak 20-og septembra 2010. oko ponoći  će svi stručnjaci i ljubitelji astronomije imati retku priliku da uživaju u jedinstvenoj prirodnoj pojavi. Nakon 1963.godine, najveća planeta Sunčevog sistema, Jupiter, najviše će se približiti našoj planeti. Udaljenost između njih biće „samo“  oko 590 miliona kilometara !  Jupiter bi trebalo  da se vidi u sumraku, nisko na istoku, a oko ponoći direktno iznad posmatrača. Ova pojava se dešava zato što će planeta Zemlja, u utorak izjutra, proći između Jupitera i Sunca. Jupiter se i tako ovih dana vidi kao neka sjajna zvezda, čak i do tri puta sjajnija od najsjanije zvezde na nebu Sirijusa-dvojne  zvezde u sazvežđu Veliki pas. Posmatranje će biti još efikasnije ako se iskoriste dvogledi , durbini ili amaterski teleskopi.

Slučajno se sa ovim događajem, poklapa i prolaz planete Uran blizu Zemlje. On će se , prividno, naći blizu Jupitera, ali će njegovo opažanje, zbog udaljenosti i slabijeg sjaja, biti mnogo teže. Kroz teleskop će se videti kao smaragdni disk na manje od 1 stepena od Jupitera.

Jupiter, u proseku svakih 12 godina prolazi blizu Zemlje, ali kuriozitet, ovoga puta je što će se istovremeno i Uran najviše približiti našoj planeti. Neki naučnici tvrde da se „ova pojava  vidja jednom u životu“. Da je  ovaj „randevu“ planeta samo prividan, govori podatak da će tada Uran biti 2,7 milijardi kilometara daleko od Zemlje!

Izvori:  1. http://news.yahoo.com/s/ap/20100917/ap_on_sc/us_sci_jupiter_s_approach_5

2. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/15sep_jupiter/

AUTORI:

Prof. Zoran Kostić, dipl.fizičar

Prof. Dragan Dimić, dipl.fizičar

Društvo fizičara Srbije, Leskovac


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas