Tajna geko guštera - Svet fizike
Svet fizike

Tajna geko guštera

by on Aug.16, 2015, under iz ugla Prof. dr Branislava Čabrića

Nanomaterijali

 

Tajna geko guštera

 

 

Istraživači su, kao i u bezbroj slučajeva u istoriji nauke, koristili prirodu kao inspiraciju pri kreiranju odgovarajućih modela. Skorija istraživanja na polju mernih metoda pokazala su da nanomaterijali već postoje u prirodi. Na primer, otkriveno je da neke biljke ili životinje koriste svojstva nanomaterijala od kojih su sastavljene. Neki naučnici pokušavaju da reprodukuju ova svojstva tako što proizvode slične nanostrukture. Cilj je bolje razumevanje prirodnih pojava, pa čak i eksploatacija postojećih mehanizama u prirodi u nameri da se direktno primene na raznim tehnološkim poljima. Radi se o oblasti poznatoj pod nazivom biomimetizam.

Na primer, hodanje po tavanici guštera geka je bila prava tajna. Stručnjaci nikako nisu mogli da objasne kako se on bez teškoća i klizanja kreće po sasvim uspravnim i glatkim površinama kao što je prozorsko staklo, sve dok nisu otkrili da na donjoj dodirnoj površini šapica ima mnoštvo dlačica nanometarske veličine. U pitanju je konkretna primena atomskih veza nazvanih po Van der Valsu.  Molekuli se ponašaju kao sićušni električni dipoli čiji se suprotno naelektrisani krajevi privlače. Ove sile mogu da predstavlja smetnju za rad budućih sićušnih mašina. A koliko ove inače vrlo slabe veze mogu da budu jake u nanosvetu, najbolji je primer geko gušter. Gušterovi pipci poseduju milione tankih savitljivih dlačica, koje mu omogućavaju da se prikači za svaku površinu. Da bi se „odlepio“, geko odvaja jednu po jednu dlaku, kao običnu lepljivu traku. Naučnici proučavaju ova svojstva kako bi našli njihovu primenu u industriji.

Možda ni „čovek pauk” više neće biti junak koji se može sresti samo u stripu ili na filmskom platnu, jer stručnjaci iz Škotske, domovine „selotejp“ trake, pokušavaju da naprave još čudesniju „nanotraku“.

guster

 

 

 

 

 

 

Slika 1. Gušter geko hoda po tavanici.

http://www.cape-york-australia.com/gecko-lizards.html

Literatura

  1. NANO, Prospekt izložbe Centra za naučnu, tehničku i industrijsku kulturu u Grenoblu, postavljene u Francuskom kulturnom centru u Beogradu od 02. do 20. septembra 2008. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=_gACTkMkOtM

http://www.biologija.rs/gusteri_azije_australije_i_novog_zelanda.html

Cabric

 

 

 

 

Prof. dr Branislav Čabrić

Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu

E-mail: branko.cabric@gmail.com


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas