Veliki uspeh tima mladih fizičara Srbije na Olimpijadi u Tajlandu - Svet fizike
Svet fizike

Veliki uspeh tima mladih fizičara Srbije na Olimpijadi u Tajlandu

by on Jul.18, 2011, under događaji

Четири медаље на Међународној олимпијади

Репрезентација Србије у физици остварила је велики успех на Међународној олимпијади из физике, освојивши четири медаље – две сребрне и две бронзане. Ово престижно такмичење одржано је на Тајланду, а наши ученици показали су таленат и знање у конкуренцији од више од 80 земаља.

Сребрне медаље освојили су Огњен Марковић и Марко Кузмановић, ученици четвртог разреда Математичке гимназије, док су се бронзом окитили Стефан Станојевић, такође ученик четвртог разреда Математичке гимназије, и Тамара Ђорђевић, ученица завршне године гимназије “Светозар Марковић” из Ниша. Они су овај велики успех остварили у конкуренцији такмичара из из више од 80 земаља, а о каквом се престижном такмичењу ради најбоље илуструје податак да Олимпијада има традицију дугу више од 40 година. Иако је у питању репрезентација Србије, ученици су се такмичили у појединачној конкуренцији.

Огњен Марковић

Конкуренција је, као и увек, била изузетно јака, а задаци нису били лаки. Такмичење се састоји из теоријског и експерименталног дела. У оквиру теорије, добијали смо по три проблема које је требало решити, а који траже да се покаже опширно и високо знање из физике. У оквиру експерименталног дела, практично смо примењивали теоријске резултате. Ово је била и прилика да стекнемо нова искуства и упознамо нове људе – преноси утиске  Огњен Марковић.

Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије за чије се ученике на свим светским, европским и домаћим такмичењима врло добро зна по успеху и који у континуитету освајају медаље, каже да је ово још једна потврда да се у школи добро ради, као и да се ученици заиста труде и да поред редовног школског програма рада, свакодневно сате проводе спремајући се за такмичења.

– Поносни смо на успех наших ученика. Уз помоћ средстава Министарства за науку опремили смо кабинет где ученици обављају експерименте из физике и трудимо се да што више унапређујемо експерименталну област. Ученици раде и самостално по пет, шест сати дневно, а пред такмичења са Институтом за физику и професорима са Физичког факултета додатно радимо са њима. У нашој школи је и суботом и недељом радно – каже за “Блиц” Огњановић.

Ред на математичаре
У току ове недеље у Холандији се одржава међународна Математичка олимпијада. Боје Србије у конкуренцији такмичара из 105 земаља на овом најпрестижнијем такмичењу бране ученици Математичке гимназије Теодор фон Бург, Стеван Гајовић, Игор Спасојевић, Раде Шпегар, Филип Живановић, и ученик из Ниша Стефан Михајловић.

М. Булатовић-Бројчин

izvor : Sajt USPRS-e


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

preporučite nas